7 Feb 2013

This is a beginning of... - magyar beköszönő

Eljött az idő, belecsaptam a blogba - immáron magyarul is. Nincs terv, nincs cél, csak a poén kedvéért készül. Ettől még vannak ötletek, sőt csak azok vannak, meg vázlatok.

A nagy cél, hogy újdonságokat készítsek rovásírással. Vagyis mindenfele rovott reklámokat akarok látni? Rovásírással kiadott újságokat olvasnék? Dehogy... Nem is tudok olvasni. De a legjobb az egészben, hogy nem is kell... Akkor miért pont rovás? Csinálhatnám cirill, görög, arab, dévanágarí (ahogy a kedvenc betűkészítőm, Ananda Maharjan) vagy persze latin betűkkel is. De a rovás az a magyar, az ritka, és nemigen készülnek ilyen cuccok.

Mi várható? Először úgy terveztem, hogy pár rovás-betűkészletet tervezek (ahogy Ananda a nepálival), aztán kiderült, hogy vagy 100 betűkészlet létezik, úgyhogy nem olyan fontos ez. Persze tervezek majd azt is, később... Bár a NepSans alapján van egy elég jó elképzelésem egy új rovás-betűtípusról. De létező betűkészlettel is lehet jó dolgokat csinálni - bankjegyeket, filmplakátokat, céglogókat rovásírással. Nem szeretnék szerzői jogokat sérteni (bár félek, hogy fogok), bántani sem szeretnék senkit.

Közben, ahogy most is, írni fogok a tervekről, a rovásírásról, a viszonyról köztem és a rovás között, magamról, vagy csak egy viccet...

No comments:

Post a Comment